- Mamy dla Was kolejną propozycję. Aby chronić się przed niektórymi chorobami, trzeba wzmacniać odporność. My mamy na to świetny, góralski przepis: kwaśnica naszej ukochanej Mamy Ireny - informują Bracia Golec
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
500 g podgardla wieprzowego
500 g kapusty
kiszonej z sokiem
2 marchewki
2 pietruszki
pół selera
5 ząbków czosnku
1 szklanka soku
z kapusty kiszonej
4 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela
angielskiego
6 dużych ziemniaków
1 płaska łyżeczka kminku
sól
pieprz
Mięso porcjujemy na mniejsze kawałki i zalewamy w garnku 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu, następnie
dodajemy pokrojoną marchewkę̨, pietruszkę̨, seler, liść laurowy oraz kminek. W międzyczasie w osobnym garnku przez około 30 minut
podgotowujemy kapustę kiszoną. Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodajemy kapustę i gotujemy wszystko razem przez 30 minut. Na końcu doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, solą i sokiem z kapusty. Zupa powinna być kwaśna i aromatyczna. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
- A przy okazji… to część jednego z naszych kolejnych projektów, ale o tym na razie cicho sza… Gotujcie, eksperymentujcie w kuchni i koniecznie dajcie znać, czy zupa się udała i jak Wy wzmacniacie swoją odporność - informują Bracia Golec
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl