Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2024-09-22

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

Kuchnia to element kultury

2015-10-29 05:00:00 SN 3271


Robert Makłowicz: Nie da się zrozumieć żadnej kuchni, bez podstawowych wiadomości na temat kultury i historii narodu

foto: SN

W Książnicy Beskidzkiej w ramach drugiego dnia Wyszehradzkiego Festiwalu Literatury Węgierskiej „Na granicy” gościem spotkania w saloniku prasowym był Robert Makłowicz.

- Powędrujemy kulinarnie na południe europy. Nie mogliśmy sobie wymarzyć lepszego przewodnika po kuchniach światach, zwłaszcza po kuchni galicyjskiej, niż redaktora Makłowicza - mówi Bogdan Kocurek, dyrektor Książnicy Beskidzkiej

Okazją spotkania w Bielsku-Białej była promocja najnowszej książki pana Makłowicza C.K. Kuchnia, która ukazała się w wydawnictwie Wysoki Zamek. Jak zaznaczył sam autor książka jest trzecim wydaniem jego juweniliów. Spotkanie poprowadził Jacek Tokarski.

- Kuchnia to dla jednych jest wyłącznie prosty zbiór czynności kulinarnych, mieszaniu w garnkach, a dla mnie to jest coś znacznie więcej. Dla mnie kuchnia to element kultury i wszystko to co staram się publicznie przekazywać, że to coś o czym zapomnieliśmy w czasach PRL traktując kuchnie jedynie jako konieczność zaspokajania pewnym biologicznych czynności odcinając od kulturowych źródeł. Nie da się zrozumieć żadnej kuchni, również węgierskiej bez podstawowych wiadomości na temat kultury i historii narodu– powiedział Robert Makłowicz

- Jest rzeczą niezwykle fascynującą, że w kuchni węgierskiej przetrwało wiele rzeczy z tych czasów kiedy to Węgrzy za Uralu przybyli jako koczownicze plemiona. Trudno mówić o wielu składnikach, ale nie które takie fundamentalne pozostały do dzisiaj i są przez nich pielęgnowane. Pozostał również najpopularniejszy sposób gotowania na Węgrzech, czyli gotowania w kociołkach. Nie było jednej kuchni, jednego ogniska, ludność się przemieszczała i tam gdzie była tam rozpala ogień. Z tej kuchni wywodzi się również najpowszechniejszy sposób obróbki termicznej z tamtych czasów – zaznaczył Robert Makłowicz.

Po spotkaniu można było nabyć książkę z autografem autora.

„C.k. kuchnia” to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią.



Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Komedia „Nikt nie jest doskonały”
    2018-01-29

    Komedia „Nikt nie jest doskonały”

    Komedia „Nikt nie jest doskonały” S. Williamsa będzie grana 10 marca 2018 o godz. 19:30 w ...

    Góralski mural i pożegnanie lata
    2024-09-10

    Góralski mural i pożegnanie lata

    Dźwięk trombity zainicjował piknik Góralskie Pożegnanie Lata ze Spółdzielnią Mieszkaniową ...

    Wystartowały Dni Bielska-Białej
    2024-08-31

    Wystartowały Dni Bielska-Białej

    Parada splotów rozpoczęła 30 czerwca Dni Bielska-Białej, trzydniowe święto miasta

      Popularne Artykuły


      Jak unikać błędów przy wyborze gadżetów reklamowych dla firmy?
      2024-09-20

      Jak unikać błędów przy wyborze gadżetów reklamowych dla firmy?

      Jeśli myślisz o zainwestowaniu w ciekawe przedmioty reklamowe, ważne jest, aby wiedzieć, j...

      Kary za brak OC 2024 - ile wynoszą?
      2024-09-20

      Kary za brak OC 2024 - ile wynoszą?

      Niezastosowanie się do tego wymogu wiąże się z poważnymi konsekwencjami finansowymi

      Bielszczanin mistrzem Polski
      2024-09-20

      Bielszczanin mistrzem Polski

      Maksymilian Wiśniowski w znakomity sposób zakończył główny sezon startowy, zdobywając tytu...

      Super-Nowa

      ul.Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO