2019-03-20 14:44:23 mat. prasowe 2273
Chociaż każdy kolejny sezon przynosi jakieś błyskawiczne podbijające serca smakoszy kulinarne nowości, popularność kebab (bo taka jest poprawna odmiana) nie maleje nawet w najmniejszym stopniu
Chociaż każdy kolejny sezon przynosi jakieś błyskawiczne podbijające serca smakoszy kulinarne nowości, popularność kebab (bo taka jest poprawna odmiana) nie maleje nawet w najmniejszym stopniu. Kebab to danie uniwersalne, odpowiednie na różne okazje i szybko zaspokajające nawet największy głód. Skrawane z pionowego, obrotowego rusztu mięsne kawałeczki, podawane w tortilli, bułce lub na talerzu, mają w Polsce miliony wielbicieli. Warto poznać tę potrawę lepiej. Oto 5 ciekawostek, które na pewno zainteresują każdego fana tego tureckiego przysmaku:
1. W Polsce kebabem niemal zawsze nazywamy danie typu doner kebab. W rzeczywistości „kebab” oznacza po prostu tyle, co „pieczone mięso”, i jest pojęciem ogromnie szerokim, za którym kryje się wiele rozmaitych dań. Wszystkich wariantów nie sposób wprost zliczyć - tym bardziej, że każdy z krajów arabskich wykształcił swoje własne przepisy na podawanie grillowanego mięsa. Najpopularniejsze, obok doner kebab, specjały ze słowem „kebab” w nazwie to: adana kebab, iskander kebab, paltican kebab, manisa kebab, urfa kebab, tandir kebab, talas kebab, koyun kebab, kabarma kebab czy kefenli kebab.
2. Słowo kebab funkcjonuje w Turcji już od przeszło tysiąca lat. Pierwsza pisemna wzmianka o tym daniu pochodzi z roku 1377 i pojawia się w księdze zwanej Kissa-i-Jusufa.
3. Kebab, dzięki kontaktom ze Wschodem, znany był w Europie już kilka wieków temu, ale na dobre „zadomowił” się u nas dopiero na przełomie lat 50. i 60. XX stulecia, co zawdzięczamy masowo osiedlającym się w Niemczech emigrantom z Turcji. Berliński street food, którego kebab jest niekwestionowanym królem, narodził się na początku lat 70. Pierwsze masowo odwiedzane przez mieszkańców tego miasta punkty z kebab otworzyli najprawdopodobniej Mehmet Aygüna i Kadira Nurman.
4. Kebab w bułce, powszechnie zwany „na grubym”, waży średnio 450 gramów i dostarcza około 880 kalorii. W porcji otrzymujemy 37 gramów białka, 40 gramów tłuszczu i 83 gramy węglowodanów. Czy to dużo czy mało - zostawiamy Waszej opinii!
5. W każdej tureckiej książce kucharskiej znajdziemy rozdział zatytułowany „kebaplar”, a w nim całe mnóstwo rozmaitych przepisów na potrawy typu kebab.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl