Profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej jest niezwykle istotne, gdyż wpływa na jakość świadczonych usług, a co za tym idzie – zadowolenie klientów. Producenci oferują różnorodne urządzenia i systemy dedykowane właścicielom restauracji, bistro lub barów. Na jaki sprzęt warto się zdecydować?
Dzięki takiemu piecowi twoi kucharze będą mogli piec, gotować na parze, blanszować, wędzić oraz przeprowadzać inne obróbki termiczne. Zakup pieca to optymalizacja kosztów prowadzonego lokalu, gdyż zastępuje on kilka urządzeń o podobnych funkcjach. Sprzęt ten nie zajmuje dużo miejsca, dzięki czemu przygotowywanie i wydawanie dań jest proste i wygodne. Piece konwekcyjno-parowe mają także dodatkowe półki, które bardzo pomagają przy obróbce termicznej kilku dań. Twoi klienci będą zatem szybko obsługiwani nawet przy dużej liczbie zamówień. Kolejną zaletą tego sprzętu jest energooszczędność.
Kuchnia gastronomiczna to miejsce, w którym panują osobliwe warunki. Standardowe meble, stanowiące wyposażenie domów lub mieszkań, nie spełnią zatem swojej funkcji. Najlepsza inwestycja to zakup szafek, półek i blatów wykonanych ze stali nierdzewnej. Materiał ten wykazuje bowiem dużą odporność na oddziaływanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, m.in. wilgoci i wysokiej temperatury. Meble ze stali nierdzewnej są estetyczne i łatwe w czyszczeniu. Wytrzymałość mechaniczna i odporność na rdzę gwarantuje ich długie użytkowanie.
Bez nich wyposażenie kuchni gastronomicznej nie byłoby pełne. Urządzenia chłodnicze pozwalają zachować świeżość produktów oraz ich wartości odżywcze. Wysokiej klasy sprzęt, podobnie jak piec konwekcyjno-parowy, to wydajne i energooszczędne rozwiązanie. Zakładając swój lokal, można wyposażyć go w chłodnicze stoły czy też szafy. Producenci oferują ponadto schładzarko-zamrażarki szokowe i schładzarki odpadów. Wybór odpowiedniego urządzenia warto dostosować do wielkości kuchni, menu, sugestii kucharzy i własnych możliwości finansowych.
Każdy profesjonalny kucharz wykonuje swoją pracę przy użyciu wysokiej jakości przyrządów. Jeśli chcesz, by twój lokal gastronomiczny cieszył się uznaniem wielu klientów, musisz przeznaczyć część budżetu na zakup funkcjonalnych akcesoriów i wysokiej jakości zastawy. Na liście zakupowej nie może zabraknąć noży, garnków, patelni, mikserów, blenderów, sztućców, garnków, form do pieczenia, durszlaków itd. Zwróć uwagę na jakość ich wykonania oraz materiał użyty do produkcji. Powinien on być wytrzymały, odporny na wysokie temperatury i wilgoć oraz łatwy w czyszczeniu.
Profesjonalne wyposażenie kuchni gastronomicznej nie jest łatwe. Inwestycje w wydajny i funkcjonalny sprzęt z pewnością zwrócą się jednak na późniejszym etapie działalności. Jeśli jednak nie wiesz jakie urządzenia i akcesoria najlepiej spełnią swoją funkcję, skorzystaj z profesjonalnego doradztwa.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl