Zakup patelni nie jest łatwy, a dbanie o nią również wymaga pracy i to niezależnie od tego, czy wybraliśmy granitową, kamienną, czy stalową. Prawidłowe korzystanie z tego naczynia jest priorytetem, aby przedłużyć jego żywotność. Jeśli wydałeś dużo pieniędzy na posiadanie wysokiej jakości patelni, masz jeszcze więcej powodów, aby to uczynić. Czy wiesz, że 90% wyrzucanych przez nas patelni było niewłaściwie używanych? Gdybyśmy zajęli się nimi z nieco większym entuzjazmem, wytrzymałyby znacznie dłużej!
Patelnie to najbardziej nadużywane przybory kuchenne. Przegrzewamy je przed rozpoczęciem smażenia, często robimy inne poboczne rzeczy podczas przyrządzania na nich posiłków, czasem przypalamy niektóre potrawy, czyścimy je druciakami i innymi niekorzystnymi materiałami, a na końcu uszkadzamy powłokę zapobiegającą przywieraniu. Zazwyczaj kończy się to dla naczynia wyrzuceniem na śmietnik. Jeśli nie chcesz, aby to się powtórzyło, porzuć złe nawyki opisane poniżej:
nie wybieraj płyty, która najbardziej Ci się podoba lub taką, która jest dostępna w danym momencie. Ważne jest, aby wybrać taką, która pasuje do średnicy patelni. Zwłaszcza jeśli jest to płyta indukcyjna lub witroceramiczna. Płomienie nigdy nie mogą przekroczyć podstawy posiadanego naczynia,
nawet jeśli chcesz za wszelką cenę uniknąć używania oleju w swoich przepisach, aby stać się zdrowszą osobą, nigdy nie powinieneś stawiać pustej patelni na płycie grzejnej. Dodaj co najmniej kilka kropli oliwy z oliwek. Olej zwiększa właściwości powłoki nieprzywierającej,
nigdy nie rozpoczynaj podgrzewania patelni w maksymalnej temperaturze. Chociaż wydaje ci się, że w ten sposób szybciej się nagrzewa, to tylko pogorszysz właściwości powłoki zapobiegającej przywieraniu. Dlatego nawet jeśli się spieszysz, zrelaksuj się i poczekaj. Jeśli chcesz finalnie smażyć w maksymalnej temperaturze, podgrzewaj patelnię stopniowo do średniej temperatury i nie podnoś jej od razu.
Komplet 3 patelni granitowych TOPFANN Prestiż 20/24/28cm
Aby zwiększyć jakość użytkowania patelni, warto pamiętać o niniejszych kwestiach:
bardzo ważne, aby olej nigdy się nie dymił. Poza tym, że przegrzejesz patelnię, spalony olej nie jest zdrowy. Zawsze bądź czujny odnośnie poziomu ognia,
nie przygotowuj naraz więcej jedzenia, niż może zmieścić patelnia. Im więcej składników dodasz, tym dłużej będą się smażyć. Wszystkie składniki powinny mieć kontakt z powierzchnią patelni. Powinieneś mieć w domu kilka patelni o różnych rozmiarach, aby smażyć na tej, która najlepiej pasuje na daną okazję,
nie mieszaj jedzenia zbyt często w trakcie smażenia. Jednym z powodów, dla których żywność nie brązowieje i nie nabiera smaków, zapachów i kolorów, których oczekujesz, jest to, że nie pozostawiasz ich wystarczająco długo w kontakcie z powierzchnią do gotowania. Bądź więc cierpliwy.
Może nie należy traktować patelni, jak dziecko, ale z pewnością nieco więcej uwagi i ostrożności z pewnością jej się przyda. Czy jest jakikolwiek sens w kupowaniu tego naczynia tylko po to, aby je zaniedbać i po ledwie kilku miesiącach wymienić na nowe?
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl