2015-09-05 05:00:00 ROOTS PR 2296
Nowe piwo efektem polsko-czeskiej współpracy
Co może się zdarzyć, gdy w nadgranicznym mieście spotyka się dwóch piwowarów? Jeśli są to Polak i Czech, to powstaje nowe, polsko-czeskie piwo i nazywa się Brackie Pils.
Grupa Żywiec wprowadza na rynek unikalne polsko-czeskie piwo - Brackie Pils. Jego receptura powstała w Cieszynie - wyjątkowym mieście, gdzie na dwóch brzegach rzeki Olzy Polacy i Czesi wspólnie żyją, pracują i wymieniają się doświadczeniami. Stworzyło ją dwóch browarników: Polak i Czech. Mirosław Pastucha to piwowar z Cieszyna niemal 20-letnim stażem, który poznawał tajniki warzenia doskonałego piwa od swojego ojca, także browarnika. Czeski piwowar Svatopluk Vrzala swoją karierę w browarnictwie rozpoczął po ukończeniu studiów w Pradze i od tego czasu z niesłabnącą pasją warzy kolejne piwa.
Dwóch piwowarów, jedno piwo
Brackie Pils powstaje na bazie polskiego słodu i czeskiego chmielu żateckiego. Tworząc recepturę nowego piwa, dwaj piwowarzy połączyli w nim wszytko to, co w polskiej i czeskiej tradycji konsumenci cenią najbardziej: pełny i bogaty smak polskich piw oraz aromatyczność pilzneńskich piw czeskich.
- W wyjątkowym smaku Brackiego Pils piwowarzy z Polski i Czech zamknęli setki lat wspólnych doświadczeń i klimat partnerskiej współpracy ludzi żyjących po obu stronach polsko-czeskiej granicy - mówi Barbara Rychel, marketing manager w Grupie Żywiec. - Dlatego jako pierwsi, będą mogli ocenić je konsumenci przygranicznych województw na południowym zachodzie Polski, gdzie tradycja czeskiego piwa jest bardzo silna.
Każdy z browarników – autorów receptury Brackie Pils wniósł w to wyjątkowe piwo swoje wieloletnie doświadczenie i kunszt piwowarski. Jego autentyczny polsko-czeski charakter piwowarzy potwierdzają własnoręcznymi podpisami, które znajdują się na każdym opakowaniu.
Na początku września Brackie Pils trafi do sklepów w województwach śląskim, opolskim i dolnośląskim.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl