Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2025-02-23

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

Dziś Dzień Czekolady

2016-04-12 01:30:00 Łukasz Wysocki/VMR 2352


Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.

foto: mat. prasowe VMR

Czy znasz kogoś kto nie lubi czekolady? Może tak... Ale wydaje się to trochę dziwne, prawda? Polacy z roku na rok zjadają coraz więcej czekolady, choć daleko nam jeszcze do mieszkańców Wielkiej Brytanii, Szwajcarii czy Belgii. W 2015 roku zjadaliśmy przeciętnie ok. 5 kilogramów czekolady. Jest ona pyszna, a zdaniem niektórych naukowców także zdrowa. 12 kwietnia przypada święto wszystkich łakomczuchów – Dzień Czekolady. Z tej okazji Mistrzowie Wypieków podzielą się z Tobą ich tajemnicami na to, jakich sztuczek użyć by wydobyć z czekolady jej najlepszy smak.

Idealny czekoladowy mus
Jeśli planujesz zrobić idealny mus z czekolady, najbardziej intensywny smak uzyskasz korzystając z czekolady deserowej o zawartości miazgi kakaowej od 55% do nawet powyżej 80%. „Czym więcej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym uzyskasz intensywniejszy czekoladowy smak. Zawartość miazgi kakaowej ma jednak wpływ nie tylko na smak ale i na gęstość musu. Mus z czekolady o zawartości miazgi czekoladowej powyżej 70% będzie gęstszy od musu z czekolady powyżej 50%, nawet jeśli użyjesz tej samej receptury” - mówi Marcin Surdyk, ekspert portalu www.mistrzowiewypiekow.pl, wybitny cukiernik z dwudziestoletnim doświadczeniem, autor wielu szkoleń cukierniczych.

Jaka czekolada do wypieków?
Jeśli chcesz wykorzystać czekoladę do wypieków, nie bez znaczenia jest to jakiej czekolady użyjesz. Najlepsza będzie ta w formie odpornych na wysoką temperaturę dropsów czekoladowych lub zwykła czekolada dobrej jakości z minimalnie 70% zawartością miazgi kakaowej.

Wyśmienita polewa
Czekolada jest również wspaniałym dodatkiem do deserów, ciast lub też w formie płynnej świetnie nada się jako polewa do owoców. „Jeśli chcesz upłynnić czekoladę deserową pamiętaj, aby jej temperatura nie przekroczyła 50° Celsjusza, ponieważ powyżej tej temperatury miazga kakaowa zaczyna się spalać. Przy czekoladzie mlecznej oraz białej temperatura nie powinna przekroczyć 45 stopni Celsjusza” - radzi Marcin Surdyk z portalu www.mistrzowiewypiekow.pl.

Wykwintne czekoladowe wióry
Doskonałym dodatkiem do tart, ciast, deserów i lodów są wiórki czekoladowe. Najlepsze są oczywiście te, które sami zrobimy w domu. Wbrew pozorom, przygotowanie ich jest dziecinnie proste. Aby uzyskać czekoladowe wióry, podgrzej czekoladę deserową tak, aby stała się płynna. Następnie rozsmaruj ją cienką warstwą na płaskiej powierzchni, np. na stole. Poczekaj do jej zaschnięcia, a następnie zeskrob ją w formie wiór szpatułką lub nożem.


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    MZK Bielsko-Biała zamawia kolejne 19 autobusów
    2025-02-22

    MZK Bielsko-Biała zamawia kolejne 19 autobusów

    24 stycznia 2025 roku MZK Bielsko-Biała ogłosiło przetarg na leasing 19 nowych autobusów s...

    Żyjące Książki
    2025-02-21

    Żyjące Książki

    Kolejny charytatywny kiermasz książek Żyjące Książki odbędzie się 22 lutego w Galerii Sfer...

    Ogólnopolska akcja Policji – bielscy policjanci zatrzymali 22 osoby
    2025-02-18

    Ogólnopolska akcja Policji – bielscy policjanci zatrzymali 22 osoby

    Na przestrzeni tylko tych dwóch dni policjanci z bielskiej komendy zatrzymali łącznie 22 o...

      Popularne Artykuły


      Kuloodporni w biało-zielonych barwach
      2025-02-20

      Kuloodporni w biało-zielonych barwach

      W najbliższym sezonie bielscy amp-futboliści - znani pod nazwą Kuloodporni - będą występow...

      Bielsko-Biała. Nadciąga silny mróz! Temperatura spadnie nawet do -16°C
      2025-02-16

      Bielsko-Biała. Nadciąga silny mróz! Temperatura spadnie nawet do -16°C

      Bielsko-Biała. Nadciąga silny mróz! Temperatura spadnie nawet do -16°C

      Zalety wynajmu magazynu w Bydgoszczy dla małych firm
      2025-02-17

      Zalety wynajmu magazynu w Bydgoszczy dla małych firm

      Dla wielu małych firm rozwój działalności często wiąże się z koniecznością organizacji odp...

      Super-Nowa

      ul.Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO