Cukiernicy mają za sobą długą, nieprzespaną noc, a przed nimi jeszcze cały dzień pieczenia pączków
Dzisiaj obchodzimy Tłusty Czwartek. Dzień ten rozpoczyna Tłusty Tydzień poprzedzający Wielki Post. Cukiernicy mają za sobą długą, nieprzespaną noc, a przed nimi jeszcze cały dzień pieczenia pączków.
W tłusty czwartek pączki jedzą niemal wszyscy Polacy, czyli 95 proc. badanych - wynika z raportu "Polska na widelcu. Zwyczaje żywieniowe Polaków 2016" przeprowadzonego przez GfK.
Jedna piąta respondentów deklaruje, iż w tłusty czwartek je tylko po jednym pączku, kolejne 38 proc. deklaruje dwa pączków, natomiast do zjadania trzech lub więcej przyznaje się 37 proc. Tylko 5 proc. respondentów nie je tego dnia pączka.
Nasi redaktorzy odwiedzili cukiernie Prodet w Bielsku-Białej, w której cukiernicy wykonają ponad 20 tysięcy pączków i pół tony faworków. Jak co roku, największą popularnością cieszą się pączki z nadzieniem różanym posypane cukrem pudrem.
W związku z tym radosnym świętem, które jest wyjątkowo chętnie przez nas obchodzone, nie powinniśmy liczyć kalorii, tylko cieszyć się smakiem pączków.
Dziękujemy piekarni i cukierni Prodet za możliwość wykonania zdjęć.