2022-09-14 17:10:36 Artykuł Partnera 2048
Wybór odpowiedniego ekspresu, który zapewni odpowiednią wydajność i pozwoli na komfort pracy, to podstawa podczas planowania własnej kawiarni. Profesjonalne ekspresy do kawy ze względu na swoje przeznaczenie są gotowe do ciągłej pracy i jest to sprzęt, który może działać przez długi czas zwłaszcza wtedy, gdy dobrze o niego zadbamy. Wraz z rozwojem twojego biznesu powinieneś jednak pamiętać nie tylko o dbałości o ekspresy, ale również o ich wymianie. Profesjonalny ekspres do kawy jest w stanie spełnić najwyższe oczekiwania Twoich klientów i swoją łatwością obsługi pozwolić na przygotowanie najlepszej kawy przez Twojego baristę.
Profesjonalny ekspres do kawy jest niezbędnym narzędziem pracy każdego baristy. W zależności od swojej wielkości, lokale gastronomiczne wyposażone są w różnego rodzaju urządzenia, które różnią się swoją technologią i ilością przygotowanej kawy podczas każdego dnia. W małych lokalach gastronomicznych wysoka wydajność i możliwość wykonania wielu kaw jednocześnie nie jest tak ważna jak możliwość przygotowania bardzo aromatycznej kawy. W dużych kawiarniach, na stacjach benzynowych, czy w miejscach o bardzo dużym ruchu z pewnością sprawdzi się ekspres, który jest w stanie przygotować dziesiątki kaw w ciągu godziny, co pozwoli obsłużyć każdego w odpowiednim czasie i oferując przy tym wysokiej jakości kawę.
Dla małych kawiarni doskonałym rozwiązaniem mogą być profesjonalne ekspresy kolbowe, które stanowią bardzo eleganckie wyposażenie gastronomii. Taki ekspres do kawy wymaga odpowiednich umiejętności, żeby przygotowany napój odznaczała wysoka jakość i odpowiedni smak. Kawiarnie wyposażone w ekspres ciśnieniowy kolbowy mogą zaoferować kawy o doskonałym smaku i aromacie. Temperatura wody jest bardzo ważna podczas przygotowania kawy, wpływa na jej intensywność i na kontrolę tego pozwala odpowiedni ekspres kolbowy.
Ekspresy automatyczne niekoniecznie sprawdzą się w małej gastronomii ze względu na ograniczenie możliwości przygotowania w odpowiedni sposób cappuccino czy espresso. Ekspres automatyczny, to doskonała propozycja do dużych miejsc, gdzie spotykamy ogromną ilość grup klientów. Za ich pomocą możemy przygotować produkty w odpowiednim czasie, a kawa ze ekspresu jest bardzo dobra w smaku, ale wykonana za pomocą jednego przycisku nie przewyższy jakością tej, którą mogą przygotować ekspresy profesjonalne kolbowe.
Profesjonalne ekspresy do kawy mogą mieć możliwość podłączenia do sieci wodociągowej, lub mogą być wyposażone w pojemne zbiorniki na wodę. Każde z tych rozwiązań ma swoje zalety i wady. Podłączenie z pewnością świetnie sprawdzi się podczas dużego ruchu, kiedy barista nie będzie musiał pamiętać o napełnieniu urządzenia wodą. Jednak takie modele ekspresu muszą znajdować się blisko źródła wody, przez co są mniej mobilne. W obu przypadkach jednak nasze espresso może wyjść znakomicie, ale ruch w naszej kawiarni z pewnością podpowie nam, które rozwiązanie bardziej nam odpowiada.
Dla naszej obsługi dobrym rozwiązaniem z pewnością będą ekspresy wyposażone w automatyczne czyszczenie, które oszczędzają czas oraz wodę. Łatwość czyszczenia przekłada się na żywotność naszych urządzeń i zapewnia wygodę naszym pracownikom. Prostota obsługi i możliwość komfortowego ręcznego spieniania mleka przekłada się szybkość, z jaką przygotowują kawy mleczne nasi bariści, dlatego przy wyborze warto rozglądać się za modelami z wygodną dźwignią, która wyposażona jest w systemy chroniące przed oparzeniami i nadwyrężeniem naszych nadgarstków.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl