2017-03-17 20:00:00 Pełna Kultura 3073
Bardzo smakowicie zapowiada się przełom marca i kwietnia na Rynku starego miasta w Bielsku-Białej
Bardzo smakowicie zapowiada się przełom marca i kwietnia na Rynku starego miasta w Bielsku-Białej, gdzie zagości ponownie – po zeszłorocznym debiucie w naszym mieście – Festiwal Czekolady i Słodkości, na który są zapraszani producenci czekolady i słodyczy z całego kraju. Program imprezy, która potrwa od 31 marca do 2 kwietnia, jest obfity i atrakcyjny. Wyroby z czekolady i inne cukiernicze cuda będzie można zarówno oglądać, jak też ich posmakować.
Zaplanowano kilka stref z różnymi atrakcjami – strefę kulinarną, w której kulinarni blogerzy będą piec i gotować, proponując potem degustacje swych potraw, strefę muzyczną, czyli estradę, na której występować będą zespoły lokalne z Five o'Clock jako gwiazdą na czele.
Będzie też sporo atrakcji dla najmłodszych – dzieci będą produkować domki z pierników konkurs i prezentować do konkursu. Będą też inne konkursy dla dzieci. Atrakcją będą sobotnie bezpłatne warsztaty wyrabiania pralinek dla dzieci. Przez pięć godzin dziennie działać będzie fontanna czekolady.
Zaplanowano też akcję społeczną – Oddaj krew za torbę słodyczy. Cukiernicy z regionu już zgłaszają się do Konkursu tortów i małych form, który zostanie rozstrzygnięty ostatniego dnia, w niedzielę, a część eksponatów, które wcześniej będą do oglądania, trafi do degustacji. W konkursie tym, który jest nowością festiwalu, cukiernicy powalczą o cenne nagrody – sprzęt AGD. Jak zapowiadają organizatorzy z firmy We Form, festiwal będzie okazją zarówno do obejrzenia jak i zakupu słodkich pyszności i miłego spędzenia weekendu.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl