Wczoraj zakończył się Festiwal Smakowania Kwaśnicy w Żywcu.
Kolejny Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy w Żywcu za nami. Największą atrakcją obok gotowania zupy w ogromnym kotle, były występy gwiazd, które uatrakcyjniły weekendową imprezę.
Od piątku do niedzieli w żywieckim amfiteatrze pod Grojcem zorganizowany został Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Podczas tegorocznej edycji festiwalu ugotowano 4000 litrów góralskiej zupy. Aby zrobić jej tak dużo zużyto 2 tysiące litrów wody, 800 kg mięsa, pół tony kapusty kiszonej, 40 kg warzyw, 30 kg przypraw oraz 1000 główek czosnku.
Około godziny 13:00 rozpoczęło się wielkie smakowanie kwaśnicy. Na to wydarzenie przyjechali ludzie zarówno z okolicznych miejscowości jak i tych bardziej oddalonych.
- Na festiwal wybraliśmy się całą rodziną z Krakowa. Tutejsza kwaśnica jest najlepsza. Przy okazji zabraliśmy słoik i mamy zamiar zabrać trochę tego przysmaku do domu – powiedziała Pani Grażyna, mieszkanka Krakowa.
Nad wszystkim czuwali naczelni kucharze, którymi podczas tegorocznej edycji byli burmistrz Żywca Antoni Szlagor wraz z organizatorem wydarzenia Barbarą Czul.
Już niebawem opublikujemy fotorelację z koncertów.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl