GIS wydał dwa ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności.
1. Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328
Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL SP.J. natychmiast po otrzymaniu informacji od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim o przypadku stwierdzenia obecności pałeczek Salmonella Enteritidis w próbce jaj podjął niezbędne działania związane z wycofaniem danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.
Zespół HACCP firmy dokonał kontroli wewnętrznej zakładu. Zapisy produkcyjne oraz rejestry mycia i dezynfekcji zakładu nie wykazały nieprawidłowości. Badania powierzchni maszyn produkcyjnych i pomieszczeń magazynowych wykonane przez podmiot nie wykazały obecności pałeczek Salmonella.
W trakcie kontroli urzędowej w zakładzie „INVEST MIECHEL” Mariola Michelis, Marek Michelis Sp. J. ustalono odbiorców kwestionowanej partii jaj i potwierdzono, że firma podjęła działania związane z wycofaniem tej partii z obrotu. Zweryfikowano także dokumentację zakładową związaną z tą partią.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
Konsumenci, którzy zakupili produkt z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są przez firmę o kontakt z Zakładem pakowania (tel. 606 990 211). Wszystkim Klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.
R E K L A M A
2. Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. T-nylon spaghetti scoop
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania
o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – T-nylon spaghetti scoop
Numer partii: 750637
Kod kreskowy: 5907558760637
Importer: Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz
Ponadto Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że importer mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów podjął decyzję o wycofaniu również następujących produktów:
N.Nylonowa Nabierka do spaghetti czerwona rączka 5907558760460
N.Nylonowa Nabierka do spaghetti zielona rączka 5907558760477
N.Nylonowa Nabierka do spaghetti fioletowa rączka 5907558760484
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma TADAR poinformowała odbiorców o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz przekazania ich do utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl