2023-09-07 10:12:53 art partnera 773
Frytownica gastronomiczna to jeden z podstawowych elementów wyposażenia większości restauracji. Tego typu urządzenia są jednak dostępne w wielu różnych wariantach. To, która frytownica posłuży Ci najlepiej, zależy od kilku czynników. Jakich? Podpowiadamy w poniższym tekście!
Profesjonalna frytkownica posłuży świetnie nie tylko podczas przygotowywania popularnej przekąski. Z jej pomocą możesz zaserwować gościom również wiele innych pysznych potraw. Pozwoli Ci na sprawne usmażenie różnorodnych składników – mięsa i warzyw. Wykorzystasz ją również podczas serwowania kalmarów czy przysmaków w tempurze.
Aby jednak urządzenie sprawdziło się w każdej z tych ról, powinno zostać odpowiednio dobrane. W lokalu gastronomicznym niezbędne są frytownice opracowane z myślą o zastosowaniu przemysłowym. Tylko profesjonalny sprzęt najwyższej jakości będzie niezawodnie służyć przez długi czas.
Wybór frytkownicy dostosowanej do potrzeb będzie miał wpływ na funkcjonowanie kuchni, jakość oraz tempo serwowania potraw. Z tego powodu warto starannie przemyśleć swoją decyzję. Na które aspekty warto zwrócić szczególną uwagę?
Frytkownica gastronomiczna przyda się zarówno w lokalu małej gastronomii, jak i w eleganckiej restauracji. W pierwszym przypadku prawdopodobnie będzie jednak znacznie intensywniej eksploatowana – duże porcje frytek są niezwykle często zamawiane przez klientów fast-foodów.
W zależności od tego, ile porcji frytek i o jakiej objętości przygotowujesz każdego dnia, najlepszym wyborem będą nieco inne modele tego typu sprzętu. Możesz zdecydować się na urządzenia o pojemności od kilku do kilkudziesięciu litrów. W barze szybkiej obsługi niezawodna będzie duża, wydajna frytownica dwukomorowa, która pozwoli Ci sprawnie obsłużyć wszystkich głodnych gości i ułatwi smażenie innych potraw. Z kolei w lokalu fine dining lepiej sprawdzi się precyzyjny model, w którym możesz dostosować wszystkie parametry do konkretnych składników.
Frytownice różnią się między sobą nie tylko wymiarami. Na rynku dostępne są modele zasilane w różny sposób, wyposażone w dodatkowe udogodnienia. Najczęstszym wyborem jest frytkownica na olej, która pozwala uzyskać wyjątkowy smak produktów. W restauracjach tematycznych często można spotkać również modele, które umożliwiają smażenie beztłuszczowe za pomocą wirowego przepływu gorącego powietrza.
Bardzo ważnym kryterium wyboru, które wpływa na koszty prowadzenia działalności i tempo pracy, jest źródło zasilania. Rozróżnia się frytownice elektryczne i gazowe. Frytkownica gastronomiczna elektryczna jest nieco tańsza, jednak jej użytkowanie może generować większe koszty. Jeśli jednak zdecydujesz się na sprzęt indukcyjny, znacznie usprawnisz przygotowywanie potraw. Z kolei w przypadku urządzeń gazowych, koszty zakupu i montażu są wyższe, ale utrzymanie frytownicy jest tańsze. Sprawdzi się szczególnie dobrze w lokalach, w których frytki i smażone składniki stanowią podstawę menu.
Poszukując idealnej frytkownicy, możesz zdecydować się na urządzenia z dodatkowymi funkcjami. Warto zainwestować w sprzęt z precyzyjnym timerem, czytelnym wyświetlaczem i kranikiem, który ułatwia filtrowanie oleju. Kranik jest przydatny przede wszystkim w przypadku dużych urządzeń. Podczas podejmowania decyzji zapoznaj się także z materiałem wykonania urządzenia – powinien być odporny na uszkodzenia i łatwy w czyszczeniu. Warto upewnić się również, że sprzęt został zaprojektowany tak, by jego obsługa była komfortowa i intuicyjna.
Niezależnie od tego, na jaki wariant frytownicy się zdecydujesz, wybierz sprzęt przystosowany do użytku profesjonalnego. Miejscem, w którym zamówisz wysokiej jakości frytownice gastronomiczne, jest sklep internetowy Wammashop.pl. Znajdziesz w nim urządzenia, które sprawdzą się doskonale w lokalach gastronomicznych każdego typu. Są to różnorodne propozycje marek takich jak Barstcher i Sirman. Wybór urządzeń z oferty tych producentów jest gwarancją wydajnej pracy, intuicyjnej obsługi i wytrzymałości.
Niezależnie od tego, w czym specjalizuje się Twoja restauracja, dobrze dobrana frytkownica do gastronomii z pewnością pozwoli Ci jeszcze lepiej zadbać o gości. Poszukując idealnego modelu, weź pod uwagę zapotrzebowanie na frytki i inne smażone produkty, wymiary kuchni oraz oczekiwania wobec sprzętu. Pamiętaj również o tym, by wybierać wysokiej jakości urządzenia z oferty renomowanych producentów. Dzięki temu w pełni wykorzystasz możliwości frytownicy, zoptymalizujesz koszty eksploatacji i przez długi czas będziesz serwować gościom wyśmienite frytki!
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl