2022-03-25 15:19:49 Artykuł Partnera 2317
Wydajność pracy kuchni w restauracjach i innych punktach gastronomicznych zależy od wielu czynników. Jednym z najważniejszych jest z całą pewnością to, jakie meble, sprzęty, akcesoria oraz inne produkty dla kucharzy i pomocy się w niej znajdą.
Sprzęt gastronomiczny powinien być przede wszystkim funkcjonalny i dostosowany do profilu działalności danej kuchni. Spore znaczenie ma też jego wytrzymałość - będzie przecież użytkowany w bardzo trudnych warunkach. Jak go skompletować? Jak wybrać sklep, który dostarczy kompleksowe wyposażenie gastronomii?
Wybierając urządzenia dla kucharzy, w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę to, jaka dziedzina produkcji dominuje w działalności firmy. Inne zapotrzebowanie na sprzęt mają tradycyjne restauracje, inne zaś punkty specjalizujące się w serwowaniu określonych potraw - np. kebabów. Wybierając produkty do kuchni, warto zwrócić uwagę na to, czy zapewniają osiągniecie danego efektu przy minimalnym nakładzie kosztów i pracy. Powinny więc być ergonomiczne i energooszczędne. Najważniejsze sprzęty to z całą pewnością:
W kuchni restauracji koniecznie powinny znaleźć się też odpowiednie meble. Służą one nie tylko do przechowywania półproduktów i akcesoriów, ale też przygotowywania potraw, tak jak stoły gastronomiczne i piekarnicze. Najlepiej sprawdzają się modele wykonane ze stali nierdzewnej, które łatwo jest utrzymać w idealnej czystości i odznaczają się dużą wytrzymałością.
Urządzenia gastronomiczne to też wszystkie produkty pozwalające zachować wymagany poziom higieny. Mowa przede wszystkim o zmywarkach i wyparzarkach. Przydatne okażą się też młynki koloidalne do utylizacji resztek oraz uzdatniacze wody.
W każdej restauracji niezbędne do też urządzenia do przechowywania produktów w warunkach chłodniczych. W kuchni najlepiej sprawdzają szafy chłodnicze i mroźnicze pozwalające przechowywać żywność we właściwej temperaturze. Profesjonalne wyposażenie dla gastronomii obejmuje również przeszklone witryny lub lady, umożliwiające jednoczesną ekspozycję gotowych dań. Przydatne będą poza tym urządzenia takie jak kostkarki i łuskarki do lodu.
Produkty suche można przechowywać na regałach lub szafach ze stali nierdzewnej. Ważne jest jednak ich zabezpieczenie przed wilgocią, wietrzeniem, rozsypaniem lub szkodnikami. Dlatego wyposażenie kuchni koniecznie powinno obejmować również pojemniki plastikowe, szklane lub metalowe pojemniki dostosowane do specyfiki różnych produktów. Zarówno w warunkach chłodniczych, jak i temperaturze pokojowej, termin przydatności do spożycia znacznie przedłuży pakowanie żywności za pomocą zgrzewarki próżniowej.
Cukiernie i kawiarnie wymagają nieco inne wyposażenia niż zwykłe restauracje, bary czy food tracki. Tego typu lokal gastronomiczny znacznie rzadziej (a często nawet wcale) serwuje dania gorące. Urządzenia powszechnie używane w dużej gastronomii, takie jak kuchni gazowe, taborety grzewcze, frytkownice czy szatkownice nie będą w nich potrzebne. Niezbędne zaś okażą się urządzenia takie jak ekspresy do kawy czy warniki, pozwalające szybko i łatwo zaserwować ciepłe napoje wysokiej jakości. Warto też zainwestować w termosy gastronomiczne i dyspensery do zimnym napojów.
Do przechowywania i ekspozycji produktów cukierniczych należy natomiast zastosować wspomniane już lady i witryny chłodnicze. Jeśli ciastka i inne desery są przygotowywane na miejscu, w restauracji lub cukierni powinien znaleźć się stół ze stali nierdzewnej.
Na przedsiębiorców kompletujących wyposażenie kuchni czeka wiele problemów. Spore ich części można na szczęście uniknąć. Pod tym względem najważniejszy okazuje się wybór odpowiedniego dostawcy. Ten powinien oferować szeroki wybór produktów (włączając w to drobne sprzęty i akcesoria) - dzięki temu we wszystkie niezbędne urządzenia wyposażycie się za jednym razem. Niezwykle ważne jest też fachowe doradztwo w doborze odpowiednich rozwiązań.
Te wymagania spełnia gastroprodukt.pl, na którego stronie znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz do kompleksowego wyposażenia kuchni w swojej restauracji lub barze. Poza szerokim wyborem urządzeń oraz fachowym wsparciem, oferuje on bardzo korzystne ceny i tańsze produkty w outlecie. O nowych ofertach dowiesz się z newslettera. Jeśli prowadzisz restaurację lub planujesz jej założenie - zapisz się do niego i otrzymuj informacje o wyjątkowych ofertach.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl