2024-10-22 07:25:12 UM Bielsko-Biała 832
Pogoda i atrakcje przygotowane przez połączone siły organizatorów sprawiły, że w sobotę na Szyndzielni były prawdziwe tłumy. Największą popularnością, podczas wydarzenia pod wspólną nazwą Niezwykła sobota na Szyndzielni, cieszyły się pokazy przygotowania duszonek beskidzkich połączone z degustacją.
Organizatorami atrakcji byli Kolej Linowa Szyndzielnia z której tego dnia można było skorzystać ze zniżką, Schronisko PTTK Szyndzielnia, Lokalna Organizacja Turystyczna Beskidy i inni. Wiele osób zdecydowało się wejść na szczyt szlakami. Nic dziwnego – piękna, ciepła pogoda, kolorowe jesienne krajobrazy wokół zdecydowanie do tego zachęcały.
Na górze czekały pokazy przygotowania duszonek beskidzkich połączone z degustacją. To jednogarnkowe danie, którego podstawą są ziemniaki, kapusta, marchew, cebula, a także kiełbasa i boczek. Wszystko układane warstwami i przygotowywane w specjalnym żeliwnym kociołku ustawionym nad ogniskiem. W sobotę wyszło tak, że palce lizać.
Do tego w schronisku można było posłuchać opowieści autorów bloga Z północy na południe o Wielkiej Pętli Beskidzkiej The Loop - 250 kilometrowym szlaku pieszym przez najpiękniejsze zakątki Beskidów, mającym swój początek i metę w Bielsku-Białej - również w kontekście dań tradycyjnej kuchni beskidzkiej, których można spróbować po drodze.
Były też warsztaty survivalu, pokazy pierwszej pomocy i dużo góralskiej muzyki na żywo. Do tego wspaniała atmosfera i wyjątkowa możliwość zjazdu kolejką na dół już po zmroku, z widokiem na rozświetlone miasto.
r
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl