2016-11-25 21:35:00 Gis.gov.pl, SN 2193
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w próbkach jaj pobranych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis
Chodzi o jaja oznaczone jako „Super jaja 10 sztuk, rozmiar M” klasa A, które mają kod na skorupce jaja: 3PL30051328 i datę minimalnej trwałości do 03.12.2016 oraz kod 3PL30101312 i datę minimalnej trwałości do 05.12.2016 oraz 06.12.2016. Bakterie stwierdzono także w jajach oznaczonych jako „Jaja średnie M 30 sztuk” o kodzie na skorupce 3PL08101301, mające datę minimalnej trwałości do 03.12.2016.
Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w próbkach jaj pobranych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis. Wymienione powyżej produkty pobrane zostały do badań w sklepach sieci DINO POLSKA S.A.
Główny Inspektor Sanitarny o powyższych wynikach poinformował Inspekcję Weterynaryjną, w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec producenta.
Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie należy ich spożywać.
Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. poinformowała Głównego Inspektora Sanitarnego, że podjęła szereg działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa jaj wprowadzanych do obrotu przez tę firmę.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl