O ile w niektórych regionach proces parzenia kawy opiera się na kilkusetletnich tradycjach, w innych miejscach rytuał przygotowywania tego napoju rozwija się wraz z nowoczesnymi technologiami. Coraz częściej też sięgamy po kawę w biegu, dlatego zależy nam, by była on przygotowana szybko, ale z zachowaniem najlepszego możliwego smaku. Dlatego dobre ekspresy do kawy stały się tak popularne. Niezależnie, czy potrzebujemy takiego urządzenia do domu, czy jako wyposażenie biura lub restauracji, ważne jest, aby zrozumieć różnice między dostępnymi na rynku ekspresami. Opisujemy trzy najpopularniejsze rodzaje.
Automatyczne ekspresy do kawy – wygoda i funkcjonalność
Nowoczesne automatyczne ekspresy bardzo ułatwiają codzienne parzenie ulubionego napoju. Największe zalety tych modeli to szybkie przygotowanie wysokiej jakości kawy ze świeżo zmielonych ziaren, szeroki wybór rodzajów napojów oraz możliwość delektowania się kawą na poziomie restauracyjnym w domu czy biurze.
Ponadto, wraz z postępem nowoczesnych technologii, automatyczne ekspresy do kawy (https://www.tchibo-coffeeservice.pl/asortyment/ekspresy/) stają się coraz bardziej innowacyjne. Zastosowane w nich rozwiązania znacznie upraszczają np. konserwację urządzenia. Najnowsze modele wyposażone są w specjalne systemy, które pozwalają przygotować mleko o odpowiedniej temperaturze i konsystencji oraz dolać je do napoju w określonym czasie, a tym samym zaparzyć kawę, która jest przygotowana według indywidualnie dostosowanej receptury. Coraz więcej automatycznych ekspresów ma także możliwość zdalnego sterowania urządzeniem, co jeszcze bardziej podnosi komfort parzenia kawy.
Kolbowe ekspresy do kawy – perfekcyjny smak
Ekspresy tego typu najczęściej spotyka się w kawiarniach i barach – modele kolbowe są rzadziej stosowane do codziennego, biurowego czy domowego parzenia kawy. Służą do przygotowania wysokiej jakości napoju, pozwalając przy tym kontrolować ciśnienie i temperaturę wody. Zwykle trzeba dokupić do nich młynek do mielenia ziaren. Wymagają więcej uwagi, niż automatyczne ekspresy do kawy – najpierw należy odpowiednio ustawić urządzenie, później drobno zmielić ziarna, następnie określić, ile kawy użyć, by przygotować pobudzające espresso, a na koniec dobrze ubić zmielone ziarna w kolbie (np. za pomocą specjalnego tampera). Z takim ekspresem przygotowanie aromatycznego napoju to zawsze mała, ale przyjemna ceremonia.
Ekspres przelewowy – idealny dla dużych ilości kawy
Ostatni z opisywanych rodzajów ekspresów do kawy to model przelewowy. Kiedyś był to najpopularniejszy ekspres w wielu domach i biurach. Dziś ponownie wraca do łask. Jego podstawowy atut to możliwość przygotowania większej ilość kawy, co świetnie sprawdza się w sytuacjach, w których np. odwiedzają nas goście. Sama obsługa czy odkamienianie ekspresu przelewowego nie sprawią żadnych problemów. Trzeba zauważyć, że w tego typu urządzeniach woda przelewana jest przez zmielone ziarna – w przypadku większości modeli konieczne będzie dokupienie młynka.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl