Zmaganie się z celiakią nie należy do najprzyjemniejszych. Niestety jest ona coraz częściej diagnozowana nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie. Są jednak osoby, które albo same się diagnozują na podstawie objawów i rezygnują z glutenu, albo po prostu wykluczają produkty zawierające gluten ze swojej diety. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej rozwiązań ułatwiających życie takim osobom.
Zmaganie się z celiakią nie należy do najprzyjemniejszych. Niestety jest ona coraz częściej diagnozowana nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie. Są jednak osoby, które albo same się diagnozują na podstawie objawów i rezygnują z glutenu, albo po prostu wykluczają produkty zawierające gluten ze swojej diety. Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej rozwiązań ułatwiających życie takim osobom.
Jedzenie bezglutenowe wcale nie oznacza odmawiania sobie wszystkiego
Celiakia powoduje konieczność trzymania się ścisłej diety do końca życia, ponieważ do dzisiaj nie wynaleziono jeszcze na nią leku. Zupełne usunięcie glutenu z diety oznacza, że nasz jadłospis powinien się skupiać na mięsie, rybach, ziemniakach, kukurydzy, soi (soja jest niesamowicie ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu). Nie zapominajmy także o spożywaniu bardzo dużej ilości warzyw i owoców.
Wbrew pozorom wcale nie musimy rezygnować ani z miodu, ani z herbaty czy kawy. Unikajmy jednak jak ognia makaronów, mąki, jęczmienia, żyta, pszenicy, kaszanki, salcesonu oraz pasztetowej. W Internecie możemy znaleźć szereg produktów, które są niemalże identycznymi w smaku zamiennikami niedozwolonych produktów.
Produkty bez glutenu - gdzie można się w nie zaopatrzyć?
Duży wybór produktów bezglutenowych można spotkać w specjalistycznych sklepach internetowych tj. np. StraganZdrowia, ale coraz więcej produktów bez glutenu pojawia się już w sklepach stacjonarnych. Warto poczytać opinie konsumentów na ich temat. Z miesiąca na miesiąc w bardzo szybkim tempie rośnie liczba gotowych już produktów bezglutenowych. Zalicza się do nich między innymi mąka, chleby, makarony. Niestety zamienniki, które w sobie zawierają, powodują, że nie należą one do najzdrowszych.
Mają one znacznie więcej kalorii niż zwykłe produkty standardowo zawierające gluten. Jeśli nie mamy pewności, czy cierpimy na celiakię, najlepszym wyjściem będzie osobiste zgłoszenie się do lekarza i zrobienie odpowiednich badań w tym kierunku.
Objawów nietolerancji glutenu jest wiele. Zalicza się do nich między innymi bóle brzucha, luźny stolec czy reumatoidalne zapalenie stawów. Produkty bezglutenowe pomagają nam najpierw w złagodzeniu wszelkich objawów, a następnie w wyeliminowaniu ich zupełnie. Warto wiedzieć jak najwięcej na ten temat, ponieważ nigdy nie wiadomo, czy takie schorzenie nie spotka także i nas. Przez całe życie dokształcajmy się z zakresu zdrowego odżywiania. To co jemy, ma niesamowicie duży wpływ na to, jak będzie wyglądało nasze przyszłe życie.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl