Wiadomości, Sport, Kultura, Moto 2025-02-27

Bądź na bieżąco


r e k l a m a

Przesilenie wiosenne? Nie - dziękuję!

2015-03-21 08:00:00 Aleksandra Morawska 1919


Początki wiosny to trudny czas dla naszego organizmu

foto: SN

Częste o tej porze roku wahania temperatur mają bezpośredni wpływ na samopoczucie oraz odporność. Gdy na zewnątrz pogoda płata figle, organizm zaczyna intensywniej korzystać ze swoich zasobów, czyli: witamin, minerałów oraz cennych kwasów tłuszczowych. A co jeśli nie uzupełnimy ich na bieżąco? Z każdym tygodniem będziemy tracić siły i odporność.

Zanim nadejdzie wiosna organizm musi stoczyć ciężką batalię. Jaką? Musi uporać się ze spadkiem odporności, niedoborem witamin i soli mineralnych oraz spadkiem dobrego samopoczucia. Dodatkowo rośnie nam apetyt. Dlaczego? Ponieważ organizm musi walczyć z zarazkami, dlatego gromadzi energię do pracy w trudnych warunkach. W tak nieprzyjemny sposób przestawiamy się na drugi sezon.

Niedobory – człowiek chory

Nieprzypadkowo druga fala zachorowań przypada właśnie na marzec. Bezpośrednią przyczyną wielu chorób są wirusy i bakterie, których nie brakuje w okresie przesilenia. Dobrze odżywiony organizm będzie skutecznie się bronił przed wtargnięciem i rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. - Niedobory żywieniowe ułatwiają bakteriom przeniknięcie do wnętrza i tworzenie ognisk zapalnych. Ale objawom przesilenia wiosennego łatwo możemy zaradzić. Jak? Wystarczy uzupełnić składniki, których o tej porze roku naszemu organizmowi brakuje najczęściej. Szczególnie ważne dla podniesienia odporności. są: witamina A, E, C, żelazo, cynk, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz „słoneczna witamina” D, na której niedobór jesteśmy szczególnie narażeni w okresie przejściowym. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem powinniśmy zadbać o to, by na naszym talerzu częściej gościły ryby, jajka, mięso, pestki dyni, warzywa – surowe i kwaszone. Warto też wspomnieć o produktach zawierających naturalne antybiotyki takich jak czosnek, cebula, chrzan i rzeżucha, które również wspomagają odporność – zaznacza Aleksandra Koper, Specjalista ds. żywienia z Fundacji BOŚ.

Wiosną postaw na zielone

Warzywa i owoce są cennym źródłem składników pokarmowych. Ale podczas ich przygotowania trzeba uważać, by nie straciły swoich cennych wartości odżywczych. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim wybierajmy owoce świeże i dojrzałe, a nie zwiędnięte i nadpsute. Nie musimy ich obierać, ponieważ tuż pod skórką znajdują się znaczne ilości składników mineralnych i witamin. Warto jednak pamiętać, by je dokładnie umyć tuż przed rozdrobnieniem, ponieważ moczenie i płukanie pokrojonych owoców i warzyw powoduje również wypłukiwanie cennych składników: witaminy C, kwasu foliowego i składników mineralnych. Np. młodej marchewki nie musimy odbierać, wystarczy dokładnie wyszorować ją szczoteczką, opłukać i zjeść jako przekąskę albo przygotować zdrowy sok, bez dodatku cukru. Dodatkowo warto chronić warzywa i owoce przed światłem, dlatego najlepiej kroić tuż przed spożyciem albo przechowywać w lodówce. Godne polecenia jest też duszenie warzyw albo gotowanie ich na parze, które zapobiega utracie składników odżywczych.

Obudź się na wiosnę

Przesilenie wiosenne wiąże się ze spadkiem nastroju i formy. Zimą mniej się ruszamy, mamy też ograniczoną dawkę promieni słonecznych. Dlatego dobrze jest w tym okresie postawić na sport i ćwiczenia fizyczne, które pomogą przywrócić równowagę w organizmie.

- Zwiększona porcja ruchu poprawi nastrój i kondycję. Dlatego: wstań i rozprostuj kości! Wyciągnij z piwnicy rower, maszeruj z kijkami, albo przynajmniej dużo spaceruj. Ruch na świeżym powietrzu zwiększy dotlenienie całego organizmu, poprawi kondycję sercowo – naczyniową, usprawni mechanizmy odpornościowe i obniży poziom stresu. Dodatkowo, warto dostarczyć organizmowi magnez, który często bywa nazywany naturalnym neutralizatorem stresu – dodaje Maria Jakubowska, Specjalista ds. żywienia w Fundacji BOŚ.


Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl


r e k l a m a

    Wyszukaj w SN

    Ostatnio dodane


    Dzisiaj obchodzimy Tłusty Czwartek
    2025-02-27

    Dzisiaj obchodzimy Tłusty Czwartek

    Cukiernicy mają za sobą długą, nieprzespaną noc, a przed nimi jeszcze cały dzień pieczenia...

    Marek Bernacki profesorem nauk humanistycznych
    2025-02-26

    Marek Bernacki profesorem nauk humanistycznych

    5 lutego w Pałacu Prezydenckim w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia nominacji prof...

    MZK Bielsko-Biała. Przystanki na żądanie od 1 marca. Status przystanków na żądanie otrzyma 55 przystanków autobusowych
    2025-02-26

    MZK Bielsko-Biała. Przystanki na żądanie od 1 marca. Status przystanków na żądanie otrzyma 55 przystanków autobusowych

    Od 1 marca status przystanków na żądanie otrzyma 55 przystanków autobusowych w Bielsku-Bia...

      Popularne Artykuły


      Policja Bielsko-Biała. Akty mianowania na wyższe stopnie służbowe wręczone
      2025-02-25

      Policja Bielsko-Biała. Akty mianowania na wyższe stopnie służbowe wręczone

      W obecności przełożonych 22 policjantów odebrało akty mianowania

      Żyjące Książki
      2025-02-21

      Żyjące Książki

      Kolejny charytatywny kiermasz książek Żyjące Książki odbędzie się 22 lutego w Galerii Sfer...

      MZK Bielsko-Biała zamawia kolejne 19 autobusów
      2025-02-22

      MZK Bielsko-Biała zamawia kolejne 19 autobusów

      24 stycznia 2025 roku MZK Bielsko-Biała ogłosiło przetarg na leasing 19 nowych autobusów s...

      Super-Nowa

      ul.Młyńska 69/3, 43-300 Bielsko-Biała

      :

      :

      : redakcja@super-nowa.pl


        SN - INFORMACJE BIELSKO