2022-07-13 14:49:36 Artykuł Partnera 1784
Klasyczna sałatka warzywna, naleśniki z serem, kiełbaski z grilla – wszystkie znane i lubiane dania oraz przekąski przejadły Ci się już dawno? A może lubisz eksperymentować w kuchni i z przyjemnością odkrywasz nowe połączenia smaków? Nie musisz być doświadczonym szefem kuchni, by dobrze bawić się podczas gotowania dla siebie i swoich bliskich oraz jedzenia! Czasem wystarczą po prostu odpowiednio dobrane sosy na zimno, by znana i lubiana potrawa zmieniła kompletnie swój charakter. Wykorzystaj możliwości, jakie dają gotowe sosy i twórz zupełnie nowe połączenia smaków – poniżej znajdziesz TOP 5 propozycji zaskakujących dań, które z pewnością przypadną Ci do gustu!
Jeśli chodzi o nietypowe dania i przekąski, na szczycie listy możemy śmiało umieścić wszelkiego rodzaju sałatki. To najprostszy sposób na kulinarne eksperymenty, ponieważ zwykle szykuje się je dosłownie kilka chwil oraz nie potrzeba wcale złożonych przepisów. Po prostu wybierz składniki, które będą pasowały do siebie, przygotuj odpowiednie sosy i... próbuj! Dobrym pomysłem będzie także „podkręcenie” znanej i lubianej sałatki poprzez dodanie zupełnie nowych składników. My polecamy zwłaszcza owoce: dodaj kawałki brzoskwini, arbuza lub melona do ulubionej sałatki z serem feta i pomidorami – to sposób na zaskakujące przełamanie smaków! Wykorzystaj również gotowe sosy. Niewykluczone, że sprawdzona sałatka z makaronem będzie smakowała o wiele lepiej w wydaniu na ostro lub z dodatkiem kremowego sosu curry.
Choć kanapki można przyrządzić na tysiąc sposobów, w pewnym momencie po prostu mogą się znudzić – nic w tym dziwnego! Jeśli Ty także przeżywasz aktualnie taki kryzys, poszukaj nowych składników, wykorzystaj gotowe sosy i zamień pieczywo na tortille. Te charakterystyczne placki możesz kupić w każdym sklepie lub przyrządzić samodzielnie; doskonale sprawdzą się w roli przekąski lub pełnoprawnego posiłku – wszystko zależy od tego, czym je wypełnisz. Zamiast kanapek przyrządź zatem Quesadillę. Wyśmienicie smakuje nie tylko na ciepło, ale również na zimno, więc doskonale sprawdzi się w roli przekąski na lunch. W najprostszym wydaniu po prostu połóż na patelni tortillę, posyp serem i przykryj drugim plackiem. Możesz dołożyć także smażonego kurczaka, szynkę, szarpaną wieprzowinę, pieczarki, paprykę, awokado, pomidory... Co tylko chcesz! Pora na sosy: tu idealnie sprawdzą się wszelkie ostrzejsze propozycje. Najwygodniejszym rozwiązaniem będą gotowe ostre sosy, takie jak sos Sriracha czy sos meksykański. Najlepsze ostre sosy na zimno znajdziesz w ofercie Fanex – to oryginalne kompozycje nie tylko dla miłośników kuchni meksykańskiej.
Najprostsze tosty i zapiekanki umie przyrządzić w zasadzie każdy. Wystarczy pieczywo, trochę sera, pieczarki, szynka lub salami – to składniki, które znaleźć można w niemal każdej lodówce! Jeśli tradycyjne tosty i zapiekanki znudziły Ci się już dawno temu, wykorzystaj sosy na zimno, by nadać im zupełnie innego charakteru. Zamiast ketchupu i majonezu wypróbuj oryginalny sos bazyliowy, gęsty sos serowy czy orientalny, pikantny sos z sambalem – dzięki nim nie musisz wcale szaleć ze składnikami! Polecamy również wykorzystanie świeżych warzyw: kilka listków rukoli, papryka czy aromatyczne pomidory to zawsze dobry wybór. W połączeniu z oryginalnymi sosami sprawią, że nawet najzwyklejszy tost lub zapiekanka zmienią się w wyśmienitą i oryginalną przekąskę na ciepło.
Odpowiednio przyrządzone wegetariańskie kotlety zachwycą nawet zagorzałych fanów mięsa! Nie chodzi o to, by nie różniły się smakiem od kotletów mielonych czy schabowych – wręcz przeciwnie. Warzywa połączone z kompozycjami przypraw mają swój własny, niepowtarzalny smak i wcale nie muszą udawać mięsa. Jeśli chcesz wypróbować kotlety z sezonowych warzyw, polecamy zwłaszcza kotlety z bobu: wystarczy ugotować bób, rozgnieść go i wymieszać z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi liśćmi mięty i cytryną. Niewielkie kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż jak tradycyjne kotlety. Z czym je podawać? Na przykład z młodymi ziemniakami i sosem tzatziki, choć idealnie sprawdzą się także jako przekąska na zimno. Wystarczą ulubione sosy, by kotleciki z bobu zamieniły się w pyszną imprezową potrawę.
Kiełbaski, kaszanka, karkówka, grillowany kurczak – to oczywiście grillowa podstawa! Gdy już zaspokoicie głód, pora na oryginalny deser. Przygotuj grillowane owoce i zaserwuj je ze słodkim sosem oraz serem. Nasz wybór to arbuz z serkiem mascarpone lub gruszki z dodatkiem sera pleśniowego – to naprawdę zaskakujące połączenie! Grillowane owoce bez problemu przygotujesz na stygnącym powoli ruszcie. Do dekoracji wykorzystaj słodkie sosy – sprawdzony pewnik to oczywiście sos czekoladowy, który znakomicie uzupełni całą kompozycję. Takie owoce z grilla to świetna propozycja dla najmłodszych i alternatywa dla tradycyjnych deserów.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl