Nie zapomnij zadbać o to by stół wielkanocny w Twoim domu pięknie wyglądał. Oczaruj rodzinę i gości oryginalnymi dodatkami.
Nadeszła Wielkanoc. Nie zapomnij zadbać o to by stół wielkanocny w Twoim domu pięknie wyglądał. Oczaruj rodzinę i gości oryginalnymi dodatkami. Spraw by poczuli się wyjątkowo!
Wielkanocny stół powinien być nakryty białym obrusem i udekorowany bukszpanem. Obok zastawy na stole winna znaleźć się okolicznościowa dekoracja: baranek wielkanocny z czerwoną chorągiewką, na której widnieje złoty krzyżyk. Baranek ma być na „łące” z rzeżuchy lub z młodych pędów owsa. We flakonie, najlepiej z ceramiki ludowej, powinny być ułożone bazie ze srebrnymi kotkami i pierwsze wiosenne kwiaty oraz gałązki zieleni.
Suto i wytwornie
Na stole ma też być koszyczek lub talerz z pisankami. Wszystkie pobłogosławione pokarmy wykłada się na półmiski czy talerze tak, aby był do nich łatwy dostęp. Na stół podaje się także nie poświęcone pokarmy, które zostały przygotowane do spożycia, np. różne sałatki, napoje, owoce. Na osobnym talerzu powinny być jajka pokrojone na ćwiartki oraz posypane solą i pieprzem. Uczestnicy śniadania dzielą się nimi, składając sobie życzenia. Nie wystarczy, by stół był tylko suto zastawiony jedzeniem. Musi być też odpowiednio zaaranżowany! Wielkanocna aranżacja stołu doda świeżej energii oraz optymizmu. Aby zjeść śniadanie przy pięknie przystrojonym stole wystarczy odrobina fantazji oraz przede wszystkich chęci.
Słodki stół
Na świątecznym stole powinny być staropolskie ciasta, najlepiej domowego wypieku. Drożdżowe babki - tzw. baby wielkanocne są wysokie i lukrowane. Mazurki - typowy polski przysmak wielkanocny, to ciasto bardzo słodkie, cienkie, najczęściej prostokątne, na kruchym spodzie, z masą (zwykle orzechową lub migdałową), oblane kolorowym lukrem i udekorowane bakaliami i konfiturą. Makowiec - ciasto drożdżowe z makiem i z bakaliami. Piernik - ciasto upieczone z żytniej mąki na miodzie z korzeniami, bardzo aromatyczne. Sernik - na wielkanocnym stole nie powinno też i jego zabraknąć.
Strojnie
Efektownymi ozdobami świątecznego stołu będą własnoręcznie wykonane stroiki. Do ich wykonania najlepsze są materiały naturalne, takie jak bazie, mech i porosty, sznureczki z rafii czy ozdobne trawy, a ponadto świeże gałązki i wiosenne kwiaty. Stroiki świąteczne mogą swoim wyglądem nawiązywać do świąt. Jeżeli jednak nie jesteśmy tradycjonalistami, możemy wykonać po prostu stroiki wiosenne.
Nowocześnie
Klasyczna aranżacja stołu nie każdemu może przypaść do gustu. W takim wypadku warto pokusić się o nowoczesne inspiracje i tradycyjne dekoracje zastąpić zupełnie innymi elementami. Zamiast pisanek - wytłoczki pełne bielutkich jaj ozdobionych piórkami perliczek, będą wyglądać jak nowoczesna rzeźba. Bazie we flakonie można zastąpić kwitnącą na różowo gałązką brzoskwini. Wiosenne czekoladowe zajączki mogą zająć miejsce baranka. Nie tylko osłodzą, ale również przystroją wielkanocny stół. Nie przesadź jednak z ozdobnością - co za dużo, to niezdrowo!
Kilka praktycznych rad
Wielkanoc jest czasem, kiedy rodzina spotyka się razem przy stole, zupełnie jak w Boże Narodzenie. Jednak sam charakter świąt, jak i pora roku, w której występują jest inna. Na koniec podajemy więc kilka praktycznych rad, przydatnych podczas dekoracji stołu wielkanocnego.
Wybierz obrus i serwetki w kolorach albo idealnie zgranych, albo całkowicie kontrastujących.
Zadbaj o to, aby nakrycia same w sobie stanowiły ładne uzupełnienie dekoracji, jednak nie były centralnym jej punktem.
Dodaj motywy folklorystyczne - wydmuszki, baranka w rzeżusze.
Wypełnij pokój kwiatami, aby zapach wokół stołu był zachęcający.
Pamiętaj o tym, ze potrawy, które przyrządzasz, muszą również przyciągać wzrok - ładny wygląd i kolor potrawy sprawia, że ludzie postrzegają ją jako smaczniejszą.
Dekoracje wielkanocne podkreślą świąteczną atmosferę podczas rodzinnych spotkań. Wystarczy drobny akcent, aby Twój stół nabrał odświętnego wyglądu.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl