2020-04-15 11:11:00 Artykuł sponsorowany 1841
Miód pszczeli w zależności z jakich kwiatów powstał oraz przez jakie owady i w jakich warunkach klimatycznych został wytworzony, może posiadać barwę złotą, brązową lub bursztynową, intensywny lub delikatny smak oraz wyjątkowy aromat. Prawdziwy, naturalny miód powinien mieć płynną i lepką konsystencję. Naturalnym zjawiskiem jest krystalizacja miodu, która ma miejsce po około 3-6 miesiącach od zbioru. Krystalizacja nie pozbawia miodu jego cennych właściwości.
Miód pszczeli posiada szerokie działanie odżywcze i prozdrowotne. Bardzo korzystnie wpływa na serce, na mózg i układ nerwowy.
Dzięki enzymom pochodzącym z gruczołów ślinowych owadów miody (atrakcyjna oferta w sklepie ranozebrano.pl) mają też silne działanie bakteriobójcze. Ich działanie bakteriobójcze jest niekiedy skuteczniejsze niż działanie niektórych antybiotyków.
Miód zawiera witaminy z grupy B – witaminę B1, B2, B6, B12, witaminę A, biotynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wiele mikroelementów takich, jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, chlor, molibden, kobalt.
Do właściwości leczniczych miodu należą: wzmacnianie odporności organizmu, zapobieganie przeziębieniom, wspomaganie organizmu w walce z infekcjami, obniżenie ciśnienia krwi, zapobieganie miażdżycy, wspomaganie leczenia wątroby i dróg żółciowych, łagodzenie biegunek, leczenie wrzodów żołądka, przyspieszenie gojenia ran, ukojenie nerwów, ułatwienie zasypiania.
Do najpopularniejszych rodzajów miodu należą: miód gryczany, spadziowy i rzepakowy, choć spotykamy też wiele innych rodzajów miodu. Miód gryczany pozyskiwany jest z kwiatów gryki. Ma płynną konsystencję i ciemną bursztynową barwę oraz ostry, lekko piekący smak. Zawiera rutynę – substancję, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Dlatego polecany jest osobom narażonym na miażdżycę i na schorzenia układu krwionośnego.
Miód spadziowy powstaje ze spadzi – substancji występującej na drzewach oraz na niektórych krzewach. Ma zielonkawy kolor oraz korzenny smak, jest też najmniej słodki spośród wszystkich rodzajów miodu. Posiada działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Miód rzepakowy powstaje z kwiatów rzepaku, ma słomkową barwę oraz słodki, ale lekko gorzkawy smak. Posiada właściwości detoksykacyjne, jego właściwości wykorzystuje się też przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i oraz przy schorzeniach serca.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: www.super-nowa.pl